Hvem trenger HMS-kort

Hvem trenger HMS-kort, og hvorfor er det viktig for arbeidsplasser?

HMS-kortet, også kjent som byggekort, er et viktig verktøy for å sikre at alle arbeidstakere på byggeplasser og andre spesifikke arbeidsplasser overholder lovene og forskriftene i arbeidslivet. Kortet fungerer som en bekreftelse på at arbeidstakeren er ansatt i en lovlig virksomhet og at arbeidsforholdene er i samsvar med relevante regler og forskrifter.

Men hvem trenger egentlig HMS-kortet? I denne artikkelen ser vi nærmere på hvilke yrkesgrupper som er pålagt å ha HMS-kort, hvorfor det er viktig, og hvordan det bidrar til å skape et tryggere arbeidsmiljø for alle.

Hva er HMS-kort, og hvorfor er det påkrevd?

Før vi ser på hvem som trenger HMS-kortet, er det viktig å forstå kortets funksjon. HMS står for helse, miljø og sikkerhet, og kortet fungerer som et verktøy for å sikre at arbeidstakere på byggeplasser er ansatt på lovlig vis og at arbeidsforholdene oppfyller nødvendige krav for sikkerhet og rettferdighet.

HMS-kortet inneholder viktig informasjon om arbeidstakeren og arbeidsgiveren, inkludert identifikasjon, organisasjonsnummer og en QR-kode som gjør det mulig for tilsynsmyndigheter å bekrefte gyldigheten av kortet raskt og enkelt.

Hvem trenger HMS-kort?

HMS-kortet er spesielt viktig i bygg- og anleggsbransjen, men også på andre arbeidsplasser der sikkerheten og arbeidsforholdene krever spesiell oppfølging. Det er flere grupper som trenger HMS-kort for å kunne utføre sitt arbeid lovlig og trygt:

  1. Bygge- og anleggsarbeidere: Alle som jobber på byggeplasser, enten det er for bygging, rivning, rehabilitering eller vedlikehold, er pålagt å ha HMS-kort. Dette inkluderer alt fra murere, snekkere og elektrikere til taktekkere og anleggsmaskinførere.
  2. Transportarbeidere: Personer som transporterer byggematerialer eller andre varer til og fra byggeplasser, må også ha HMS-kort. Dette gjelder for eksempel sjåfører av lastebiler og lastebilsjåfører som frakter byggematerialer til ulike byggeprosjekter.
  3. Renholdspersonell: De som jobber med renhold på byggeplasser eller anleggsområder, enten de er ansatt direkte av et byggefirma eller som underleverandører, trenger også et HMS-kort. Dette gjelder også for kantinedrift som skjer på byggeplasser og anlegg.
  4. Prosjektledere og tilsynspersonell: Prosjektledere og personer som har ansvar for tilsyn på byggeplassen, for eksempel byggeledere og sikkerhetsansvarlige, er også pålagt å ha HMS-kort for å kunne verifisere at arbeidsforholdene er i samsvar med gjeldende lover.
  5. Selvstendig næringsdrivende: Selv om en person er selvstendig næringsdrivende, og dermed ikke direkte ansatt, kan det være påkrevd at også disse har HMS-kort når de jobber på byggeplasser. Dette gjelder spesielt for de som er engasjert som konsulenter, håndverkere eller andre tjenester på byggeplassen.
  6. Innleide arbeidstakere: Arbeidstakere som er innleid fra bemanningsbyråer for midlertidige oppdrag på byggeplasser, må også ha HMS-kort. Det er arbeidsgiverens ansvar å sørge for at de ansatte har de nødvendige identifikasjonsdokumentene på plass før de kan begynne sitt arbeid.

Hvem er ansvarlig for å sikre at HMS-kortet blir utstedt?

Det er arbeidsgiverens ansvar å sørge for at alle ansatte som skal jobbe på byggeplasser har et gyldig HMS-kort. Dette innebærer at arbeidsgiver må bestille kortet for sine ansatte og sørge for at det blir fornyet når det er nødvendig.

Arbeidsgivere skal også være oppmerksomme på at enkelte ansatte kan jobbe for flere forskjellige virksomheter. Hvis det skjer, kan det være nødvendig for arbeidstakeren å ha et eget HMS-kort for hver arbeidsplass de er ansatt på.

Hvor kan du få et HMS-kort?

HMS-kortet kan bestilles via flere kanaler på internett, men den mest kjente og benyttede tjenesten i Norge er nettsiden www.byggekort.no, som tilbyr en enkel og rask prosess for bestilling og registrering av HMS-kort.

For at HMS-kortet skal være gyldig, må både arbeidstakeren og arbeidsgiveren sørge for at informasjonen som er registrert på kortet er korrekt. Dette inkluderer blant annet arbeidstakers personopplysninger og arbeidsgivers organisasjonsnummer.

Hvilke konsekvenser kan det ha hvis HMS-kortet ikke er på plass?

Det kan få flere alvorlige konsekvenser dersom arbeidstakere på byggeplasser eller anleggsområder ikke har et gyldig HMS-kort. Noen av konsekvensene kan være:

  • Bøter og sanksjoner: Arbeidsgivere kan bli ilagt bøter eller andre sanksjoner dersom det blir oppdaget at ansatte ikke har de nødvendige HMS-kortene.
  • Arbeidstakerne får ikke jobbe: Uten HMS-kort kan arbeidstakerne bli nektet adgang til byggeplassen og ikke få lov til å utføre arbeidet. Dette kan føre til forsinkelser i byggeprosjektene.
  • Sikkerhetsrisiko: Hvis ansatte på byggeplasser ikke har blitt verifisert gjennom HMS-kortet, kan dette øke risikoen for arbeidslivskriminalitet, som svart arbeid, sosial dumping og uautorisert arbeidskraft.

Hvordan påvirker HMS-kortet sikkerheten på arbeidsplassen?

HMS-kortet spiller en viktig rolle i å sikre tryggere arbeidsforhold. Ved å sørge for at bare lovlige arbeidstakere jobber på byggeplassene, kan man redusere risikoen for ulykker, arbeidskriminalitet og urettferdig behandling av arbeidstakere. Det gjør det også lettere for myndighetene å gjennomføre tilsyn og verifisere at alle lovpålagte krav blir overholdt.

Hvilke bransjer trenger HMS-kort?

Som tidligere nevnt er bygge- og anleggsbransjen den største bransjen der HMS-kortet er påkrevd. Men ordningen med HMS-kort har blitt utvidet til flere andre bransjer hvor arbeidsforholdene krever særlig oppfølging. Eksempler på dette inkluderer:

  • Renholdsbransjen: For ansatte som jobber med renhold på byggeplasser og anleggsområder.
  • Kantinedrift: Ansatte som driver kantinedrift på byggeplasser.
  • Transportsektoren: Lastebilsjåfører og andre som frakter materialer til og fra byggeplasser.

Oppsummering

HMS-kortet er et viktig verktøy for å opprettholde lovlighet og trygghet på arbeidsplasser, spesielt på byggeplasser. Det er arbeidsgiverens ansvar å sørge for at alle ansatte har et gyldig HMS-kort. De som trenger HMS-kort er blant annet arbeidstakere innen bygge- og anleggsbransjen, transportsektoren, renholdsbransjen og kantinedrift på byggeplasser.

HMS-kortet bidrar til å redusere arbeidslivskriminalitet, sikre rettferdige arbeidsforhold og gjøre arbeidsplassene tryggere for alle.

Eksterne linker: